ΚΕΡΚΥΡΑ

antzela gerekou kerkyra

Στην είσοδο της Αδριατικής Θάλασσας, βόρεια του Ιονίου Πελάγους τις εντυπώσεις κλέβουν οι δύο κορφές του όμορφου νησιού της Κέρκυρας. Οι δύο αυτές κορφές έδωσαν το όνομα με το οποίο την αποκαλούν οι ξένοι, Corfu. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Επτανήσων, αλλά και ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα νησιά της Μεσογείου. Αριθμεί πάνω από 100.000 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και τη γεωργία, ενώ όσοι ζουν στα παράλια με την αλιεία. Η κτηνοτροφία είναι επίσης αναπτυγμένη σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου. Κυρίως, στις τουριστικές περιοχές το εμπόριο είναι βασικός παράγοντας της οικονομίας του νησιού. Ο έντονος και φιλόξενος χαρακτήρας των Κερκυραίων φαίνεται να οφείλεται στο γεγονός ότι από το νησί έχουν περάσει πολλοί και διαφορετικοί λαοί. Ταυτόχρονα, η αγάπη τους για το χορό και τη μουσική είναι εμφανής στον τρόπο ομιλίας και τις χειρονομίες τους! Άλλωστε από το νησί κατάγονται σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως ο Νικόλαος Μάντζαρος, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Νανά Μούσχουρη, η Βίκυ Λέανδρος, ο Μάριος Φραγκούλης, ο Σάκης Ρουβάς. Από τις σημαντικές προσωπικότητες της Κέρκυρας δεν θα μπορούσαν να λείπουν ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Λορέντζος Μαβίλης και ο Ιάκωβος Πολυλάς.

Η Κέρκυρα είχε κατοικηθεί ήδη από την παλαιολιθική εποχή, ενώ αργότερα αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό κέντρο. Λέγεται ότι το νησί τω Φαιάκων, από το οποίο πέρασε ο Οδυσσέας ήταν η Κέρκυρα. Το νησί αποτέλεσε μια από τις αφορμές του Πελοποννησιακού πολέμου, όταν προσπαθώντας να ανεξαρτητοποιηθεί από την Κυριαρχία των Κορινθίων, δέχτηκε τη βοήθεια της Αθήνας. Αργότερα, κυριάρχησαν στο νησί οι Ρωμαίοι που έδωσαν στους Κερκυραίους αρκετά προνόμια. Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, λόγω της σημαντικής του θέσης, έγινε στόχος πολλών λαών όπως οι Βάνδαλοι, οι Γότθοι και οι Νορμανδοί. Ακολούθησε μια συνεχής εναλλαγή κυριαρχίας Ελλήνων και Βενετών, μέχρι το 1386 όταν έμεινε στα χέρια των Βενετών. Την περίοδο αυτή το νησί άκμασε σημαντικά. Οι Βενετοί κατάφεραν να κρατήσουν την Κέρκυρα μακριά από τα χέρια των Τούρκων, όχι όμως και από τους Γάλλους. Μετά τη Γαλλική κυριαρχία, ήρθε η σειρά των Άγγλων που την κράτησαν μέχρι το 1864, όταν τα Επτάνησα ενώθηκαν με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η ιστορία και η πολιτιστική παράδοση της Κέρκυρας ζωντανεύει στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές που έχουν γίνει στο νησί. Το ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου παρουσιάζει ενδιαφέρον τόσο τη νεοκλασική αρχιτεκτονική του, όσο και γιατί στεγάζει το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης. Αξίζει να επισκεφθείτε το «ζωντανό» μουσείο της Κέρκυρας, το Casa Parlante, όπου ζουν κινούμενες ανθρώπινες φιγούρες ρομποτικής τεχνολογίας και σας ταξιδεύουν στο παρελθόν του νησιού. Στην Κέρκυρα δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει ένα μουσείο αφιερωμένο στον Ι. Καποδίστρια, όπου εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας. Η Παλαιόπολη, η αρχαία πόλη της Κέρκυρας θα σας ταξιδέψει στην αρχαία ζωή του νησιού, όπως επίσης και ο Πύργος της Νεραντζίχας, το Μνημείο του Μενεκράτη στην περιοχή της Γαρίτσας και ο Ναός της Αρτέμιδος Γοργούς.

Μια περιήγηση στην κοσμοπολίτικη πόλη της Κέρκυρας θα σας μαγέψει με τον αρχοντικό της χαρακτήρα. Περπατήστε στα καντούνια, ανάμεσα στα βενετσιάνικα αρχοντικά που βρίσκονται το ένα ακριβώς δίπλα στο άλλο, αλλά και τα κτίρια που είναι επηρεασμένα από την αγγλική και τη γαλλική κυριαρχία. Μόλις φτάσετε στη μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, την πλατεία Σπανιάδα, θα θαυμάσετε τα περίτεχνα αγάλματα σπουδαίων Κερκυραίων. Ανατολικά από την πλατεία βρίσκεται το Παλαιό Φρούριο ενώ από τη δυτική μεριά το συγκρότημα Λιστόν. Θα συναντήσετε ακόμη τον μεγάλο φάρο του ρολογιού, την Αναγνωστική Εταιρία και ακριβώς απέναντι την πύλη του Αγίου Νικολάου. Απολαύστε την υπέροχη θέα από το Κανόνι: την υπερυψωμένη λωρίδα γης που ενώνει τη στεριά με το νησάκι με το μοναστήρι της Βλαχέρνας, καθώς και το καταπράσινο Ποντικονήσι, όπου βρίσκεται το μοναστήρι του Παντοκράτορα. Αξίζει να επισκεφθείτε το επιβλητικό Αχίλλειον, μια από τις σημαντικότερες βασιλικές επαύλεις της Ευρώπης. Ήταν το ανάκτορο της βασίλισσας Ελισάβετ. Τα υπέροχα αγάλματα, οι μοναδικές τοιχογραφίες και οι καταπράσινοι κήποι θα σας εντυπωσιάσουν. Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το κτήμα Μον Ρεπό, που βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη.

...περισσότερα για την Κέρκυρα