Links Επικοινωνία
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SOS - LIVE EARTH
ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
GLOBAL PROGRESSIVE FORUM
UNICEF
UNAIDS
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ
AIDS CAMPAIGN GPF
 

 

   
 
τομέας εθελοντισμού & αλληλεγγύης

Ημερίδα του Τομέα Εθελοντισμού & Αλληλεγγύης και του ΙΣΤΑΜΕ με θέμα "Κοινωνία Πολιτών, ΜΚΟ & Σύνταγμα"

Ημερίδα με θέμα «Κοινωνία των Πολιτών, ΜΚΟ & Σύνταγμα» συνδιοργανώθηκε από τον Τομέα Εθελοντισμού & Αλληλεγγύης του ΠΑΣΟΚ και το Ινστιτούτο Στρατηγικών & Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) «Ανδρέας Παπανδρέου» στις 5.10.2006 στο ξενοδοχείο «Athens Imperial». Κεντρικός ομιλητής της Ημερίδας ήταν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των ΜΚΟ τόνισε ότι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της Κοινωνίας των Πολιτών, το οποίο απευθύνεται «σε ότι καλύτερο, ότι πολυτιμότερο, ότι πιο όμορφο έχει μέσα του ο συνάνθρωπός μας, ο Πολίτης. Τις αξίες, την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, τη διάθεση προσφοράς, την ανάγκη επικοινωνίας, τη συλλογικότητα, το σεβασμό, την εμπιστοσύνη στον συμπολίτη μας».

5/10/2006

 

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε τις πρωτοποριακές προτάσεις σχετικά με τις ΜΚΟ τις οποίες είχε διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές του 2004 και τις οποίες «η Νέα Δημοκρατία αντέγραψε και μάλιστα με κακό τρόπο, επενδύοντας τες με αρκετό κρατισμό, με ικανή δόση γραφειοκρατικής λογικής και παρουσιάζοντας τις ως προεκλογικές δεσμεύσεις». Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε  ότι «για εμάς, για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, η συνευθύνη κράτους και κοινωνίας των πολιτών, είναι πλέον μονόδρομος, γιατί αυτή η συνευθύνη θα μας οδηγήσει πράγματι σε μια κοινωνία αξιών, σε μια δίκαιη κοινωνία. Γιατί μια κοινωνία δεν είναι πραγματικά δίκαιη αν σε αυτήν δεν συμβάλουν δυναμικά και ουσιαστικά οι πολίτες», ενώ αναφερόμενος στη

 
   
 
διοργάνωση της Ημερίδας επεσήμανε ότι «η ημερίδα αυτή θέλω και θέλουμε, να αποτελέσει δείγμα γραφής για τις μεθόδους δράσης που πρέπει να έχουν τα κόμματα απέναντι στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Αυτή η ημερίδα δεν έγινε από το ΠΑΣΟΚ για να καθοδηγήσει ή να χειραγωγήσει Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, διοργανώθηκε σε συνεργασία μαζί σας ισότιμα από στελέχη των μη κυβερνητικών οργανώσεων που δεν είναι απαραιτήτως μέλη ή φίλοι του ΠΑΣΟΚ».  

Ο Πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία της κοινωνίας των πολιτών ως τρίτου πόλου μεταξύ του κράτους και του πολίτη. Επισήμανε ότι ο ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αποκτά

 
   
 
μεγαλύτερη σημασία σήμερα, που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο παρατηρείται μια κρίση στη λειτουργία των κρατών και των κομμάτων, και υποστήριξε ότι η αναφορά στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, έχει ιδιαίτερη αξία καθώς αναγνωρίζεται η κοινωνία των πολιτών, ως αυτοτελές προστατευτέο δημόσιο αγαθό.

Συμβολή στη σχετική συζήτηση αποτελεί η μελέτη του  ΙΣΤΑΜΕ με θέμα «Ρόλος και Συμμετοχή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στα Μοντέλα Πολιτικής Διακυβέρνησης του Μέλλοντος - Προτάσεις και προσαρμογή στα πλαίσια της Ελληνικής εμπειρίας».

Η Υπεύθυνη του Τομέα Εθελοντισμού & Αλληλεγγύης Άντζελα Γκερέκου στην κεντρική της τοποθέτηση επεσήμανε ότι «η οριοθέτηση των σχέσεων μεταξύ ενός θεσμικού πολιτικού μηχανισμού (όπως είναι το Πολιτικό Κόμμα) και των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Η

 
   
 
πορεία της οριοθέτησης των σχέσεων αυτών σίγουρα πρόκειται να είναι μακρά. Η σημερινή Ημερίδα, φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει την έναρξη αυτής της σημαντικής διαδικασίας διαβούλευσης».

Στην Ημερίδα συμμετείχαν συνολικά περίπου 300 εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Μετά το τέλος των κεντρικών ομιλιών, συγκροτήθηκαν 11 διαφορετικές θεματικές Ομάδες Εργασίας, στις οποίες συμμετείχαν εισηγητές-εκπρόσωποι των ΜΚΟ, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, Ακαδημαϊκοί και Πανεπιστημιακοί καθηγητές.

Στην 1η Ομάδα Εργασίας με θέμα «Αναθεώρηση του Συντάγματος - Η Κοινωνία των Πολιτών και οι οργανώσεις της στο νέο Σύνταγμα» υπήρξε συμφωνία ότι η όποια συνταγματική διάταξη αφ' ενός δεν πρέπει να έχει περιοριστικό χαρακτήρα και αφ' ετέρου θα πρέπει να θεσμοθετεί διαδικασίες που να εξασφαλίζουν τον έλεγχο και τη διαφάνεια (κυρίως ως προς το ζήτημα της χρηματοδότησης των ΜΚΟ). Προτάθηκε επίσης  η ίδρυση Ανεξάρτητης Αρχής - έργο της οποίας θα είναι η αξιολόγηση των κοινωνικών οργανώσεων, οι οποίες εμπίπτουν στην κατηγορία των ΜΚΟ.

Στη 2η Ομάδα Εργασίας με θέμα «Η πολιτική των ΜΚΟ από σήμερα μέχρι το 2013 - Διαρκείς Επιτροπές Διαβούλευσης» επισημάνθηκε το γεγονός ότι η Συνταγματική αναφορά στο ρόλο των ΜΚΟ δημιουργεί καθεστώς συνευθύνης

 
   
 
μεταξύ Κράτους και ΜΚΟ για τη διαχείριση του Δημόσιου Τομέα. Παράλληλα όμως τονίστηκε ότι η αλλαγή που θα επέλθει στο μελλοντικό σύστημα διακυβέρνησης με το νέο Σύνταγμα, οφείλει και πρέπει να είναι αμφίδορμη τόσο από την πλευρά των κρατικών δομών, όσο και από την πλευρά των ιδίων των ΜΚΟ.

Στην 3η Ομάδα Εργασίας με θέμα «ΜΚΟ και Διακυβέρνηση - Τα εφαρμοσμένα παραδείγματα άσκησης δημόσιας εξουσίας κατ' ανάθεση» αναλύθηκε η εμπειρία των ΜΚΟ οι οποίες δραστηριοποιούνται σε δημόσιους τομείς και συζητήθηκαν οι θετικές και αρνητικές διαστάσεις του ζητήματος της μετακύλησης κρατικών αρμοδιοτήτων σε ΜΚΟ. Στα πλαίσια της ίδιας Ομάδας Εργασίας, αναλύθηκε επίσης το νομικό πλαίσιο για την αποτελεσματική και διαφανή ανάληψη δημοσίων αρμοδιοτήτων από τις ΜΚΟ και έγινε σύγκριση με τα αντίστοιχα νομικά πλαίσια των υπολοίπων  χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην 4η Ομάδα Εργασίας με θέμα «ΜΚΟ και κράτος - Εταιρικές σχέσεις - Διαβούλευση - Monitoring», τονίστηκε η ανάγκη ύπαρξης συγκεκριμένων χαρακτηριστικών των ΜΚΟ, τα οποία να διασφαλίζουν διαφάνεια και ανεξαρτησία όταν συναλλάσσονται οικονομικά με το Δημόσιο, ενώ προτάθηκε και στην Ομάδα αυτή η δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής για την Πιστοποίηση των ΜΚΟ.

Στην 5η Ομάδα Εργασίας με θέμα «Τρίτος Τομέας-Κοινωνική Οικονομία-Δ´ΚΠΣ και ΜΚΟ» αναπτύχθηκαν επιτυχημένα παραδείγματα κοινωνικής οικονομίας από τον Ευρωπαϊκό χώρο, ενώ επισημάνθηκε από όλους τους συμμετέχοντες η άποψη ότι στη χώρα μας υπάρχει σημαντικό νομοθετικό κενό στη θεσμοθέτηση των κοινωνικών επιχειρήσεων. Συζητήθηκε επίσης ο ρόλος των ΜΚΟ στο Δ' ΚΠΣ και η δυνατότητα παροχής εναλλακτικών πιστώσεων στις κοινωνικές επιχειρήσεις. 

Στην 6η Ομάδα Εργασίας με θέμα «ΜΚΟ, κόμματα και πολιτική - Διακριτοί ρόλοι» αναδείχθηκε η αναγκαιότητα συνεχούς και ισότιμης διαβούλευσης των κομμάτων με την κοινωνία των πολιτών, για την αναβάθμιση της Δημοκρατίας. Τονίστηκε η ανάγκη κατηγοριοποίησης των ΜΚΟ, ανάλογα με το λόγο σύστασής των, τον τρόπο λειτουργίας τους και τους τρόπους χρηματοδότησής τους.

Στην 7η Ομάδα Εργασίας με θέμα «Η συμμετοχή των ΜΚΟ στον σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο κόσμο-μια νέα παγκοσμιοποιημένη Κοινωνία των πολιτών οικοδομείται. Ομπρέλες-Δίκτυα-Διεθνείς Οργανώσεις - Διεθνείς δράσεις-Διεθνείς σχέσεις. Ανθρωπιστική-αναπτυξιακή βοήθεια» ζητήθηκε από το ΠΑΣΟΚ να διαλευκάνει τις σχέσεις του με τις ΜΚΟ ώστε τα μέλη και τα στελέχη του να είναι κοντά στις απόψεις του Προέδρου. Επίσης να προωθεί την κουλτούρα της συμμετοχής και του εθελοντισμού και  να υπάρχει αλληλόδραση μεταξύ του Κόμματος και των ΜΚΟ, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Στην 8η Ομάδα Εργασίας με θέμα « ΜΚΟ και Επιχειρήσεις. Κοινωνικός ρόλος των Επιχειρήσεων. Εταιρικές κοινωνικές σχέσεις» έγιναν ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις για το θέμα της Επιχειρηματικής Ηθικής και της Αειφόρου Ανάπτυξης. Σαν βασική προτεραιότητα καθορίσθηκε η αναζήτηση συνεργιών μεταξύ Επιχειρήσεων, Κράτους και ΜΚΟ που θα διαμορφώνει «καλές πρακτικές» και θα ενσωματώνει ανησυχίες ευαισθησίες και διαθεσιμότητες.

 

Στην 9η Ομάδα Εργασίας με θέμα «Νέες Ιδέες για μια σύγχρονη πορεία της κοινωνίας των πολιτών» διατυπώθηκαν  προτάσεις για εισαγωγή του θεσμού της 4μηνης ή 6μηνης κοινωνικής εργασίας ως μέρος του προγράμματος των σπουδών ΑΕΙ χωρίς βαθμό, τη δημιουργία βιώσιμων δικτύων και κοινού δικτυακού τόπου για αλληλογνωριμία, συνέργιες και πιστοληπτική ικανότητα, την κατοχύρωση του συμβουλευτικού ρόλου των ΜΚΟ ως προς το κράτος και τέλος την εισαγωγή συστήματος κουπονιών σε επίπεδο Δήμων από τον προϋπολογισμό του Δήμου τα οποία με ισόποση συμμετοχή του δημότη θα δίδονται σε πιστοποιημένες από τον Δήμο ΜΚΟ.

Στη 10η Ομάδα Εργασίας με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΜΚΟ:Σχέσεις συνευθύνης» συζητήθηκε η προοπτική ανάδειξης του χώρου της κοινωνίας των πολιτών ως λύση για τη «γραφειοπαθολογία», τη στεγανοποίηση της Διοίκησης και την αναξιοκρατία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την έλλειψη κοινωνικής εμπιστοσύνης και τέλος τη διασφάλιση πόρων και την ενίσχυση της διαφάνειας. Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη αποκέντρωσης και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (δηλ. οι ΟΤΑ να μεταβιβάζουν πόρους και αρμοδιότητες στις ΜΚΟ, ελέγχοντας και αξιολογώντας το παρεχόμενο από αυτές έργο) 

Στην 11η Ομάδα Εργασίας με θέμα «Ηλεκτρονική Δημοκρατία Διαδικτύωση-Διαβούλευση. Νέες τεχνολογίες και η πρόκληση για την κοινωνία των πολιτών και τη δημοκρατία» οι εργασίες κατέληξαν συμπερασματικά στο ότι η χρήση νέων τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών αποτελεί γέφυρα στο «έλλειμμα δημοκρατίας» που διαπιστώνεται σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Με την αξιοποίησή τους επίσης, επιδιώκεται η ανταλλαγή ψηφιακού περιεχομένου (διεθνείς εμπειρίες, δράσεις, προγράμματα, γνώση) μεταξύ των ΜΚΟ.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στις Ομάδες Εργασίας ήταν οι: Πάνος Μπεγλίτης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Άντζελα Γκερέκου, Γιώργος Φλωρίδης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Κώστας

 
   
 
  Σκανδαλίδης, Βασίλης Βαλασόπουλος, Θόδωρος Καρούνος, Νίκος Μπίστης, Μάκης Ασημακόπουλος, Γιώργος Κουρμούζης, Γιάννης Κρίκος και Ευαγγελία Κουρουπάκη.

Τα πρακτικά των συζητήσεων θα δημοσιευτούν σύντομα στο Διαδίκτυο, αλλά θα αποτελέσουν και αντικείμενο διαβούλευσης και σχεδιασμού πολιτικής για τον Τομέα Εθελοντισμού & Αλληλεγγύης.

 

Διαβάστε το κείμενο της κεντρικής ομιλίας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στην Ημερίδα "Κοινωνία Πολιτών, ΜΚΟ & Σύνταγμα" (εξωτερικό link στο portal του ΠΑΣΟΚ)... 

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της κεντρικής ομιλίας της Άντζελας Γκερέκου στην Ημερίδα "Κοινωνία Πολιτών, ΜΚΟ & Σύνταγμα"...

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της μελέτης του ΙΣΤΑΜΕ "Ανδρέας Παπανδρέου" με θέμα "Ρόλος και Συμμετοχή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στα Μοντέλα Πολιτικής Διακυβέρνησης του Μέλλοντος - Προτάσεις και προσαρμογή στα πλαίσια της Ελληνικής εμπειρίας" (αρχείο .pdf)...

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης της Άντζελας Γκερέκου στην Ομάδα Εργασίας με θέμα "Η Πολιτική των ΜΚΟ από σήμερα έως το 2013 - Διαρκείς Επιτροπές Διαβούλευσης" στην Ημερίδα "Κοινωνία Πολιτών, ΜΚΟ & Σύνταγμα"...